EASY

DANS - Data Archiving and Networked Services

 

Can we ask you a few questions about EASY? More information.

Search datasets

EASY offers sustainable archiving of research data and access to thousands of datasets.

Close Search help

Thematische collectie: Erfgoed van de Oorlog, Getuigen Verhalen, Project 'Ervaringen van Nederlandse burgers met ingekwartierde Duitse militairen'

Cite as:

Demant, F.A. drs. ©; Caleidoscoop Film; (): Thematische collectie: Erfgoed van de Oorlog, Getuigen Verhalen, Project 'Ervaringen van Nederlandse burgers met ingekwartierde Duitse militairen'. DANS. https://doi.org/10.17026/dans-2aa-nmu2

2009 Demant, F.A. drs. ©; Caleidoscoop Film; 10.17026/dans-2aa-nmu2

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden Nederlandse burgers gedwongen Duitse militairen in huis te nemen. Zo kregen gezinnen van dichtbij te maken met ‘de vijand’. Deze Duitsers gedroegen zich in de regel keurig en in sommige gevallen ontstond zelfs een vriendschappelijke band. Uiteraard toonde de bezetter soms ook zijn andere gezicht.
In dit project is onderzocht wat het betekende om onvrijwillig Duitse militairen in huis te hebben. Acht mensen die dit overkwam, zijn geïnterviewd. Hoe gingen zij met hun situatie om? Hoe dachten zij over de militairen die zij onderdak boden? En hoe heeft deze ervaring hun kijk op de oorlog gekleurd?
Burgers die Duitsers ingekwartierd kregen, behoren tot de ‘omstanders’: gewone mensen die geen actieve rol hadden in de oorlog, maar er wel mee geconfronteerd werden. Er is nog weinig bekend over de manier waarop deze groep Nederlanders zich verhield tot de Duitse bezetter. De in dit project verzamelde verhalen werpen een licht op de ervaringen van de ‘gewone’ man of vrouw met de Duitsers, op hun percepties over de vijand en hun opvattingen over goed en fout in de oorlog.

Relations