EASY

DANS - Data Archiving and Networked Services

Search datasets

EASY offers sustainable archiving of research data and access to thousands of datasets.

Close Search help

Getuigen Verhalen, Reis van de Razzia, interview met Henk Ras

Cite as:

Jager, MA E. J. de (Stichting Reis van de Razzia) (): Getuigen Verhalen, Reis van de Razzia, interview met Henk Ras. DANS. https://doi.org/10.17026/dans-2aq-6kvu

2012-12-01 Jager, MA E. J. de (Stichting Reis van de Razzia) 10.17026/dans-2aq-6kvu

Op de avond van 9 november 1944 werd er een cordon rond Rotterdam en Schiedam gelegd door het Duitse leger. Alle belangrijke bruggen en strategische punten waren afgezet, trams reden niet meer en het telefoonverkeer was geblokkeerd. Op de twee daarop volgende dagen werden ruim 52.000 Rotterdammers en Schiedammers tussen de zeventien en veertig jaar oud opgepakt en afgevoerd richting Duitsland om daar dwangarbeid te verrichten in veelal beroerde omstandigheden.

De Razzia van Rotterdam is een van de grootste klopjachten die het Duits Nationaalsocialistische regime heeft gehouden. Het verzetsblad Vrij Nederland reageerde dan ook geschokt, het schreef op 14 december 1944: ‘Vijftigduizend Nederlandse mannen laten zich als schapen wegvoeren en evenzoveel vrouwen zien toe hoe hun mannen en zoons weerloos naar Hitlers slachtbank worden geleid’.

Het project Reis van de Razzia is gebaseerd op gefilmde getuigenissen van mannen die de razzia en de daaropvolgende reis hebben meegemaakt, om een hiaat in de geschiedschrijving te vullen en om inzicht te geven in de gebeurtenissen aan de hand van het thema "Handelingsruimte van een individu in een samenleving onder druk".

Henk Ras

Henk werd met zijn broer en met buurjongen Koos van der Linden naar de Puntegaalstraat gebracht en vandaar naar het station Delftse Poort. Zij dachten naar de grens gebracht te worden, maar in Putten zijn zij verder gegaan per trein en reden naar Lehrte, 30 kilometer voorbij Hannover. Daar is Koos met een aantal anderen gevlucht.

Na Lehrte werd de groep naar Bardel getransporteerd en omstreeks half januari werd Henk naar Wilhelmshaven gebracht om daar te gaan werken. Hij moest bomtrechters leegpompen en schade door bombardementen repareren.

Nadat Hitler zelfmoord had gepleegd, dacht Henk dat hij gevaar liep om naar een concentratiekamp te worden afgevoerd. Hij verborg zich met zijn broer in de ruïnes tot het oorlogsgeweld van de naderende geallieerden voorbij was. In een lager heeft hij de komst van de Polen en Canadezen afgewacht. Tijdens de terugkeer naar Rotterdam is Henk zijn broer kwijtgeraakt, die kwam eerder thuis dan Henk.

Later heeft Henk navraag gedaan naar het lot van Koos van der Linden. Die bleek begraven te zijn op een kerkhof in Osnabrück.

Relations