EASY

DANS - Data Archiving and Networked Services

Search datasets

EASY offers sustainable archiving of research data and access to thousands of datasets.

Close Search help

Getuigen Verhalen, Reis van de Razzia, interview met Wim Leer in 't Veld

Cite as:

Jager, MA E. J. de (Stichting Reis van de Razzia) (): Getuigen Verhalen, Reis van de Razzia, interview met Wim Leer in 't Veld. DANS. https://doi.org/10.17026/dans-zqr-jqa8

2012-12-01 Jager, MA E. J. de (Stichting Reis van de Razzia) 10.17026/dans-zqr-jqa8

Op de avond van 9 november 1944 werd er een cordon rond Rotterdam en Schiedam gelegd door het Duitse leger. Alle belangrijke bruggen en strategische punten waren afgezet, trams reden niet meer en het telefoonverkeer was geblokkeerd. Op de twee daarop volgende dagen werden ruim 52.000 Rotterdammers en Schiedammers tussen de zeventien en veertig jaar oud opgepakt en afgevoerd richting Duitsland om daar dwangarbeid te verrichten in veelal beroerde omstandigheden.

De Razzia van Rotterdam is een van de grootste klopjachten die het Duits Nationaalsocialistische regime heeft gehouden. Het verzetsblad Vrij Nederland reageerde dan ook geschokt, het schreef op 14 december 1944: ‘Vijftigduizend Nederlandse mannen laten zich als schapen wegvoeren en evenzoveel vrouwen zien toe hoe hun mannen en zoons weerloos naar Hitlers slachtbank worden geleid’.

Het project Reis van de Razzia is gebaseerd op gefilmde getuigenissen van mannen die de razzia en de daaropvolgende reis hebben meegemaakt, om een hiaat in de geschiedschrijving te vullen en om inzicht te geven in de gebeurtenissen aan de hand van het thema "Handelingsruimte van een individu in een samenleving onder druk".

Wim Leer in 't Veld

Wim Leer in 't Veld werd met een rijnaak naar Kampen gebracht. In colonne stonden ze langs de IJssel te wachten om ingeladen te worden in treinen naar Duitsland. Bij Wim stond een Joodse man met een ster op. Wim en de mannen maanden de man de ster af te doen maar dat weigerde hij. Een Duitse soldaat zag de ster, schoot de Joodse man dood en schopte hem de IJssel in, een daad die Wim diep geschokt heeft.

In de buurt van Berlijn moest Wim spoorlijnen repareren. Met zijn broer wist Wim pakjes te stelen die voor het oostfront bedoeld waren. Na zware bombardementen doorstaan te hebben, werden Wim en zijn broer bevrijd door de Russen, waarna ze werden overgedragen aan de Amerikanen. Wim wilde nooit meer op vakantie naar Duitsland en Amerikanen moest hij trouwens ook niet erg.

Relations