EASY

DANS - Data Archiving and Networked Services

 

Can we ask you a few questions about EASY? More information.

 

Search datasets

EASY offers sustainable archiving of research data and access to thousands of datasets.

Close Search help

Project 'Long shadow of Sobibor' Interview 19 Max Degen

Cite as:

Selma Leydesdorff (copyright on interview), Universiteit van Amsterdam - Fac. Geesteswetenschappen; Mirjam Huffener (project manager), Stichting Sobibor; (): Project 'Long shadow of Sobibor' Interview 19 Max Degen. DANS. https://doi.org/10.17026/dans-zha-ezaq

2010-06-14 Selma Leydesdorff (copyright on interview), Universiteit van Amsterdam - Fac. Geesteswetenschappen; Mirjam Huffener (project manager), Stichting Sobibor; 10.17026/dans-zha-ezaq

Max Degen is op de Nieuwe Achtergracht in Amsterdam geboren. Zijn ouders brengen hem als kleine baby onder bij een Joodse oom en niet-Joods Duitse tante om hem te vrijwaren van deportatie. Zijn ouders en driejarig broertje worden weggevoerd en vermoord in Sobibor. Bij zijn oom en tante wordt hij weggehaald en naar de crèche tegenover de Hollandse Schouwburg gebracht. Het verzet weet hem hieruit te smokkelen.

Max wordt beschermd en liefdevol opgenomen in een gereformeerd gezin bij wie hij ook na de oorlog opgroeit. Hij weet wel van zijn Joodse afkomst, maar er wordt thuis nauwelijks over gesproken. Studeren vinden zijn pleegouders minder belangrijk. Max maakt uiteindelijk carrière in de transportsector. Voor de Nederlandse Luchtmacht heeft hij een tijd doorgebracht in Duitsland, deze periode ervaart hij als bijzonder prettig.

Door zijn verleden kampt hij een tijd met psychische problemen. Op latere leeftijd gaan het Jodendom en de joodse godsdienst steeds meer leven. Max is actief in het ‘oorlogscircuit’ en hij vertelt tijdens het interview over zijn ervaringen in het Demjanjuk-proces. Max Degen is getrouwd met Lutie, samen hebben ze twee zoons en vijf kleinkinderen.

This interview is only available in Dutch.

Relations