EASY

DANS - Data Archiving and Networked Services

Search datasets

EASY offers sustainable archiving of research data and access to thousands of datasets.

Close Search help

Project 'Long shadow of Sobibor' Interview 13 Nathan (Nikki) Hakker

Cite as:

Selma Leydesdorff (copyright on interview), Universiteit van Amsterdam - Fac. Geesteswetenschappen; Mirjam Huffener (project manager), Stichting Sobibor; (): Project 'Long shadow of Sobibor' Interview 13 Nathan (Nikki) Hakker. DANS. https://doi.org/10.17026/dans-xmv-amvv

2010-02-11 Selma Leydesdorff (copyright on interview), Universiteit van Amsterdam - Fac. Geesteswetenschappen; Mirjam Huffener (project manager), Stichting Sobibor; 10.17026/dans-xmv-amvv

Nathan (Nikki) Hakker overleeft de oorlog doordat zijn moeder hem in de trein naar Westerbork afstaat aan een gezin dat in het bezit is van papieren om uitgewisseld te worden met gevangenen uit Israël. Nathans moeder is kort na aankomst in Westerbork verder gedeporteerd en op 1 juli 1943 vergast in Sobibor. Zijn vader is eerder al in Mauthausen omgekomen. Nathan komt met de familie waaraan hij is overhandigd, terecht in Bergen-Belsen van waaruit hij aan het eind van de oorlog wordt doorgestuurd naar Tröbitz.

Na de oorlog verblijft hij tot zijn twaalfde bij een Joodse tante die getekend uit Auschwitz is gekomen. Hij heeft een nare jeugd die wordt gekenmerkt door eenzaamheid en zich in de steek gelaten voelen. Vanaf zijn twaalfde komt hij terecht in doorgangshuizen, jongenshuizen en bij pleegouders. Zijn jeugdervaringen hebben grote invloed op zijn latere leven. Nathan Hakker is getrouwd en heeft drie kinderen.

This interview is only available in Dutch.

Relations

Sommige interviews bestaan uit meerdere delen. De delen staan onder elkaar. Door middel van de pijltjes knoppen in de videonavigatiebalk is het mogelijk naar het volgende of vorige deel te gaan.

De interviews zijn letterlijk getranscribeerd, deze transcripties zijn te vinden onder de tab Data Files. Het downloaden van de transcripties is alleen mogelijk door geregistreerde EASY gebruikers.