EASY

DANS - Data Archiving and Networked Services

 

Can we ask you a few questions about EASY? More information.

 

Search datasets

EASY offers sustainable archiving of research data and access to thousands of datasets.

Close Search help

Project 'Long shadow of Sobibor' Interview 11 Philip Jacobs

Cite as:

Selma Leydesdorff (copyright on interview)), Universiteit van Amsterdam - Fac. Geesteswetenschappen; Mirjam Huffener (project manager), Stichting Sobibor; (): Project 'Long shadow of Sobibor' Interview 11 Philip Jacobs. DANS. https://doi.org/10.17026/dans-xqs-2v5a

2009-11-24 Selma Leydesdorff (copyright on interview)), Universiteit van Amsterdam - Fac. Geesteswetenschappen; Mirjam Huffener (project manager), Stichting Sobibor; 10.17026/dans-xqs-2v5a

Philip Jacobs komt uit een gezin met drie kinderen waarvan hij de jongste is. Aan het begin van de oorlog beëindigt hij zijn studie tot apotheker.

Voorjaar 1942 vlucht hij in zijn eentje naar Zuid-Frankrijk en komt via Curaçao in Canada terecht, waar hij zich aansluit bij de Royal Air Force. Als militair maakt hij deel uit van de bezettingsmacht in Duitsland. Na terugkomst in Nederland blijken zijn ouders, zus en vriendin vermoord te zijn in Sobibor.

Na de oorlog voltooit Philip zijn opleiding en werkt als ziekenhuisapotheker in Rotterdam. Philip bezoekt meerdere keren Auschwitz en Sobibor. Zijn deelname als mede-aanklager komt onder meer voort uit zijn behoefte om oog in oog te staan met één van de moordenaars van zijn geliefden, maar ook uit het besef dat hij het niet mag nalaten om als medeaanklager op te treden.

Philip is weduwnaar van Tinie Rottenberg. Zijn vrouw heeft hij leren kennen bij de Joodse Jeugdfederatie. Philip Jacobs heeft drie zoons en vijf kleindochters.

This interview is only available in Dutch.

Relations