EASY

DANS - Data Archiving and Networked Services

Let op: Ons nieuwgebouwde Data Station Archaeology is vanaf 23 juni dé centrale plek om je data op te slaan, vinden, delen en publiceren.

De gehele archeologische collectie is uit EASY overgezet naar ons nieuwe Data Station Archaeology.

Archeologen deponeren voortaan data op deze plek: Data Station Archaeology.


Search datasets

EASY offers sustainable archiving of research data and access to thousands of datasets.

Close Search help

Thematische collectie: Erfgoed van de Oorlog, Getuigen Verhalen, Project 'Schiedamse Bleekneusjes'

Cite as:

Nieuwendijk, C.I.; Gemeentearchief Schiedam (©); (): Thematische collectie: Erfgoed van de Oorlog, Getuigen Verhalen, Project 'Schiedamse Bleekneusjes'. DANS. https://doi.org/10.17026/dans-xzg-su4c

2009-09-29 Nieuwendijk, C.I.; Gemeentearchief Schiedam (©); 10.17026/dans-xzg-su4c

Tijdens en na de oorlog werden tal van Schiedamse kinderen elders opgevangen om aan te sterken of na ziekte te herstellen. In het begin speelden lagere scholen en schoolartsen hierin de voornaamste rol. Vanaf januari 1945 zond het plaatselijke Inter Kerkelijk Bureau (IKB) de kinderen uit.
In de hongerwinter ging het om ruim 600 kinderen. Ze werden voor korte of langere tijd ondergebracht bij gastgezinnen om even de ellende te kunnen vergeten en op krachten te komen. De kinderen die kort na de oorlog naar het buitenland gingen, kwamen terecht in Engeland, België, Frankrijk, Zwitserland, Denemarken of Zweden. Voordat ze naar een gastgezin konden, moesten ze eerst twee tot acht weken in quarantaine in een kinderkamp. Daar werden ze beziggehouden met wandelingen, spelletjes, uitstapjes en ze leerden iets over de taal van het land. Ook konden ze wennen aan nieuwe (eet)gewoonten. In het begin hadden veel kinderen heimwee, maar aan het eind van hun verblijf wilden velen niet meer terug naar Schiedam.
In twintig interviews (verdeeld over twee projecten: 'Schiedamse kinderen op stap' en Schiedamse bleekneusjes') zijn de ervaringen van de kinderen van toen vastgelegd. Foto’s van uitgezonden kinderen staan in de beeldbank van het Schiedamse gemeentearchief.

Interviews met de deelnemers aan het project Schiedamse bleekneusjes
  Interview 01
Interview 02
Interview 03
Interview 04
Interview 05
Interview 06
Interview 07
Interview 08
Interview 09
Interview 10