EASY

DANS - Data Archiving and Networked Services

 

Can we ask you a few questions about EASY? More information.

Search datasets

EASY offers sustainable archiving of research data and access to thousands of datasets.

Close Search help

Thematische collectie: Kamp van Hoop en Wanhoop, Getuigen van Westerbork, 1939-1945

Cite as:

Willy Lindwer, AVA Productions BV; (): Thematische collectie: Kamp van Hoop en Wanhoop, Getuigen van Westerbork, 1939-1945. DANS. https://doi.org/10.17026/dans-z2v-f6ux

1990 Willy Lindwer, AVA Productions BV; 10.17026/dans-z2v-f6ux

Kamp Westerbork in Oost-Nederland was het laatste station voor meer dan 100.000 Nederlandse joden die gedeporteerd werden naar de nazi vernietigingskampen. Ruim 80% van de Nederlandse joden werden gedeporteerd, het hoogste percentage in West-Europa. De emotie en tragiek van het verhaal wordt versterkt door de opmerkelijke foto's en films van Rudolf Breslauer, kampfotograaf en filmer. Dit is de eerste documentaire film die ooit gemaakt is over dit nazidoorgangskamp in Nederland, met een grote reeks gesprekken met overlevenden die een belangrijke en prominente rol in het kamp speelden, zoals jeugdleiders, over het ziekenhuis, het religieuze leven, entertainment en andere elementen van het leven in het kamp. Onder de geïnterviewden bevindt zich de niet-Joodse Nederlander Adrianus van As, hoofd van het distributiekantoor in Kamp Westerbork.

Relations

 

---Beschikbaarheid---

Het materiaal is nog niet beschikbaar via DANS. U kunt wel contact opnemen met Willy Lindwer zelf, contactgegevens staan op zijn website: http://www.willylindwer.com/

 

Interviews binnen de collectie 'Kamp van Hoop en Wanhoop': 

 
   

01. Leo Blumensohn
De heer Blumensohn is de eerste persoon die ingeschreven werd in het kamp (in september 1939!). Hij spande zich enorm in om de kinderen in Westerbork te vermaken. Blumensohn was jeugdleider en hij is afgebeeld op de beroemde foto van de verlichting van de Hannukkah lamp in een van de barakken (zie hierboven).
Gefilmd op 10 september 1989 in zijn huis in Israël.

02. Uri (Paul) de Vries
Gefilmd op 10 september 1989 in Israël.

03. Hans Shlomo Cohn en Alie Cohn-Tromp 
Gefilmd op 10 september 1989 in hun huis in Israël.

04. Lea Ben Chanan (Fuchs)-Van Leeven 
Gefilmd op 10 september 1989 in Israël.

05. Rabbijn Aron Schuster
Rabbijn Schuster is de enige overgebleven Nederlandse rabbijn uit de vernietigingskampen. Hij spreekt over het joodse religieuze leven in de kampen, een onbekend aspect van het kampleven. Gefilmd in november 1989 in zijn huis in Jeruzalem waar hij zich vestigde na zijn pensioen als opperrabbijn van Nederland.
Gefilmd op 11 september 1989 in Israël.

06. Jehoshua en Hennie Birnbaum-Szaja
Het echtpaar Birnbaum vertelt het unieke en aangrijpende verhaal van het weeshuis terwijl ze in Westerbork lopen. Zij namen 50 kinderen mee naar Bergen-Belsen en ze hebben het allemaal overleefd dankzij het moedige werk van dit zeer bijzondere paar. Het echtpaar keerde terug naar Nederland na de bevrijding en vestigde zich met alle 50 kinderen in Israël in 1948.
Gefilmd op 11 september 1989 in Israël.

07. Sonni Schey-Birnbaum 
Mevrouw Schey-Birnbaum zat in de jeugdgroep in Westerbork van Leo Blumensohn. Ze is de dochter van Jehoshua en Hennie Birnbaum-Szaja.
Gefilmd op 11 september 1989 in Israël.

08. Hans Margules
De heer Margules was lid van de joodse Politie en had de gruwelijke taak om de treindeuren te sluiten in Westerbork. Elke week verlieten meer dan duizend Nederlandse joden Westerbork per trein voor een tocht naar de dodenkampen. Margules is gefilmd in 1943 in de film van Hans Werner Breslauer. Margules was een schilder en grafisch kunstenaar.
Gefilmd in november 1989 in zijn huis in München, Duitsland.

09. Louis de Wijze
Aangrijpende verhaal van de sportman en kunstenaar Louis de Wijze. De heer De Wijze geeft een duidelijke en krachtige beschrijving van het leven in kamp Westerbork. Later overleeft hij Auschwitz.
Gefilmd in december 1989 in zijn huis in Nederland.

10. Trudel van Reemst-De Vries
Mevrouw Van Reemst werkte als verpleegster in het ziekenhuis van Westerbork.
Gefilmd in december 1989 in haar huis in Amsterdam.

11. Hannelore Eisinger-Cahn 
Mevrouw Eisinger vertelt het verhaal over haar spectaculaire ontsnapping uit Westerbork, georganiseerd door haar toenmalige verloofde, de acteur Rob de Vries. Ze keerde later terug naar het kamp voor een vriend en verbleef daar tot de bevrijding.
Gefilmd in december 1989 in Amsterdam.

12. Jetty Cantor 
Mevrouw Cantor was een artieste en violiste in het cabaret van Westerbork. Ze vertelt over haar verschijning voor de kampcommandant Gemmeker, een SS-man. Ze verschijnt ook in 1943 in de film van Hans Werner Breslauer.
Gefilmd in december 1989 in haar huis in Hilversum, Holland.

13. Benny Behr
De heer Behr is een bekende Nederlandse violist. Hij vertelt over zijn optreden in de barakken. In het archief van het RIOD ontdekte Willy Lindwer foto's van Benny Behr in 1943 van de hand van fotograaf Breslauer.
Gefilmd in december 1989 in zijn huis in Nederland.

14. Aad en Bep van As
Van As (niet-Joods) was hoofd van het distributiekantoor in het kamp. Op de dag van de bevrijding werd hij commandant van het kamp! Na de bevrijding gaf hij materiaal uit het kamp wat hij in bezit had, aan Yad Vashem.
Gefilmd in november 1989 op locatie bij het voormalige kamp Westerbork.