EASY

DANS - Data Archiving and Networked Services

 

Can we ask you a few questions about EASY? More information.

Search datasets

EASY offers sustainable archiving of research data and access to thousands of datasets.

Close Search help

Thematische collectie: Erfgoed van de Oorlog, Getuigen Verhalen, Project 'Akkers van Margraten'

Cite as:

Ruim Kader Films; Regionaal Historisch Centrum Limburg ©; (): Thematische collectie: Erfgoed van de Oorlog, Getuigen Verhalen, Project 'Akkers van Margraten'. DANS. https://doi.org/10.17026/dans-2x2-rbky

2010-03-08 Ruim Kader Films; Regionaal Historisch Centrum Limburg ©; 10.17026/dans-2x2-rbky

De Amerikanen bevrijdden Zuid-Limburg in september 1944. Tot verbazing van de Limburgse boeren worden kort daarop de eerste Amerikaanse soldaten in hun akkers begraven. Niemand voorziet dat anderhalf jaar later meer dan twintigduizend kruizen en Davidsterren uit de modder zullen steken. In een korte tijd is een enorme militaire begraafplaats ontstaan, met Amerikaanse doden en aanvankelijk ook Duitsers. Zij liggen op een apart veld, achter het bord enemy deads.
In het oral history project Akkers van Margraten vertellen meer dan veertig ooggetuigen over de impact van deze gebeurtenis. De documentairefilm Akkers van Margraten is gebaseerd op hun verhalen. Het zijn markante en ontroerende herinneringen die het mozaïek vormen van een onbekende oorlogsgeschiedenis, waarin de levenden met een onvoorstelbare hoeveelheid doden moesten omgaan. Hoe hebben de Amerikaanse soldaten en de bevolking van Margraten dit ervaren? Hoe was het om, na een paar jaar, alle lichamen weer te moeten opgraven? En waarom deden met name zwarte Amerikanen het zware werk?
In de documentaire is nooit eerder vertoond filmmateriaal uit Amerikaanse archieven verwerkt. De kijker krijgt een beeld van de diepe sporen die deze geschiedenis heeft nagelaten bij de kleine agrarische gemeenschap van Margraten. Maar ook bij de soldaten van de Amerikaanse Gravendienst willen de beelden van toen niet uit het geheugen verdwijnen. Naar aanleiding van het project verscheen ook het boek ´Van boerenakker tot soldatenkerkhof´.

De interviews hebben niet allemaal gelijke toegang. De interviews 08 en 43 zijn vrij toegankelijk (open access) voor geregistreerde EASY gebruikers. Voor toegang tot de andere interviews is eerst toestemming van de deponeerder nodig.

Relations