EASY

DANS - Data Archiving and Networked Services

Search datasets

EASY offers sustainable archiving of research data and access to thousands of datasets.

Close Search help

Getuigen Verhalen, Verplicht varen voor koningin en vaderland, interview 04

Cite as:

Zigma ©; Goert Giltay (cineast); drs. Tineke de Danschutter (interviews); (): Getuigen Verhalen, Verplicht varen voor koningin en vaderland, interview 04. DANS. https://doi.org/10.17026/dans-25h-ccev

2009-08-20 Zigma ©; Goert Giltay (cineast); drs. Tineke de Danschutter (interviews); 10.17026/dans-25h-ccev

Frits de Jong (1906 !) was stuurman bij de Java-China-Japan-Lijn toen de oorlog uitbrak. Hij voer lange tijd op de Tjisalak. Op weg van Australie naar Colombo werd de Tjisalak getorpedeerd door een Japanse onderzeeër. De bemanningsleden wisten zich aanvankelijk te redden in de sloepen, maar moesten aan boord van de Japanse onderzeeër komen. Ze werden één voor één, ook de kapitein, vermoord. Slechts enkelen, onder wie De Jong, overleefden de slachtpartij en wisten zich na uren zwemmen in leven te houden nadat ze wrakhout, en later een sloep tegenkwamen op de plaats waar de Tjisalak was gezonken.

Relations
is part of

Sommige interviews bestaan uit meerdere delen. De delen staan onder elkaar. Door middel van de pijltjes knoppen in de videonavigatiebalk is het mogelijk naar het volgende of vorige deel te gaan.

De interviews zijn letterlijk getranscribeerd, deze transcripties zijn te vinden onder de tab Data Files. Het downloaden van de transcripties is alleen mogelijk door geregistreerde EASY gebruikers.