EASY

DANS - Data Archiving and Networked Services

Search datasets

EASY offers sustainable archiving of research data and access to thousands of datasets.

Close Search help

Getuigen Verhalen, Dochters van 'foute' ouders, interview DNS07

Cite as:

Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis; (): Getuigen Verhalen, Dochters van 'foute' ouders, interview DNS07. DANS. https://doi.org/10.17026/dans-z9c-wbwp

2009-05-14 Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis; 10.17026/dans-z9c-wbwp

Video-interview met een vrouw (1931) waarvan beide ouders in 1942 lid worden van de NSB en vader zich bij de WA meldt. DNS07 wordt lid van de Jeugdstorm en gaat op 12-jarige leeftijd naar de eliteschool in Heythuysen waar Julia op ten Noort directeur is. Op Dolle Dinsdag vlucht ze met haar moeder naar de Lűneburgerheide. Intussen is de school naar Reichenau verplaatst en reist DNS07 vanuit Lűneburg naar Reichenau. Begin 1945 probeert DNS07 terug naar Nederland te gaan, waar ze uiteindelijk na veel omzwervingen aankomt. Beide ouders zijn geïnterneerd en de kinderen worden bij familie ondergebracht. Uit schuldgevoel gaat DNS07 bij het onderwijs werken in plaats van biologie studeren. Ze is psychisch labiel. Na haar huwelijk blijft ze werkzaam in het onderwijs. Na haar pensioen verhuist ze naar België om alles achter zich te laten. Ze blijft haar hele leven met schuldgevoelens rondlopen.
De aanleiding voor dit interview is het Aletta project om levensverhalen van vrouwen vast te leggen van wie de ouders tijdens WO II de kant van de bezetter kozen en zelf geïnterneerd en/of in kindertehuizen en/of in pleeggezinnen ondergebracht werden tijdens de internering van hun ouder(s).

Relations