EASY

DANS - Data Archiving and Networked Services

Search datasets

EASY offers sustainable archiving of research data and access to thousands of datasets.

Close Search help

Erfgoed van de Oorlog, Collectie Diederichs, interview 23 - COLD23

Cite as:

Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis (): Erfgoed van de Oorlog, Collectie Diederichs, interview 23 - COLD23. DANS. https://doi.org/10.17026/dans-xpf-5u9e

1995-05-17 Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis 10.17026/dans-xpf-5u9e

Oral history interview met de dochter van een vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Duitsland vertrekt, een relatie krijgt met een Duitse soldaat en zwanger raakt. Na de bevalling wordt de moeder van COLD23 gedwongen haar zoon voor adoptie af te staan en komt hij in een pleeggezin terecht. Na de bevrijding keert ze terug naar Nederland. Bij de grens wordt ze gearresteerd, kaalgeschoren, op een wagen rondgereden in haar woonplaats en tewerkgesteld. Ook mag ze vijf jaar niet stemmen.

Ze krijgt een relatie met een Nederlandse jongen, maar als ze zwanger raakt, wordt ze door hem afgewezen. Ze verblijft in een tehuis voor ongehuwde moeders. Kort na de bevalling wordt COLD23 in een pleeggezin geplaatst. Haar moeder trouwt in 1951 met een man die ze niets vertelt over haar verleden.

Als COLD23 wil trouwen, gaat ze op zoek naar haar moeder. Later ontdekt ze dat ze een halfbroer in Duitsland heeft. De moeder van COLD23 is altijd terughoudend geweest met vertellen over haar verleden.

De aanleiding voor dit interview was het samenstellen van het boek 'Wie geschoren wordt moet stil zitten: de omgang van Nederlandse meisjes met Duitse militairen' / Monika Diederichs (2006).
De voorwaarden voor het aanvragen van het interview staan beschreven in het veld 'Remarks’.

Relations