EASY

DANS - Data Archiving and Networked Services

Search datasets

EASY offers sustainable archiving of research data and access to thousands of datasets.

Close Search help

Erfgoed van de Oorlog, Collectie Diederichs, interview 19 - COLD19

Cite as:

Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis (): Erfgoed van de Oorlog, Collectie Diederichs, interview 19 - COLD19. DANS. https://doi.org/10.17026/dans-xe4-pafn

1995-05-01 Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis 10.17026/dans-xe4-pafn

Oral history interview met een vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog een relatie heeft met een Duitse militair. COLD19 heeft haar soldaat tijdens het uitgaan leren kennen en ze ontmoeten elkaar stiekem. Tijdens een razzia wordt ze opgepakt en meegenomen voor controle op geslachtsziekten.

Na de oorlog blijft ze enige tijd in huis om niet kaalgeschoren te worden. Ze schrijft verschillende brieven naar haar vriend, want ze hadden trouwplannen, maar ze krijgt geen reactie. In 1948 hoort ze dat haar Duitser getrouwd is. In 1950 trouwt COLD19 met een Nederlandse man, maar het is geen gelukkig huwelijk. Ze is bang voor hem, omdat hij gewelddadig is. In 1965 heeft ze samen met haar man een bezoek gebracht aan haar Duitse soldaat en zijn vrouw. Uiteindelijk is ze van haar echtgenoot gescheiden.

De aanleiding voor dit interview was het samenstellen van het boek 'Wie geschoren wordt moet stil zitten: de omgang van Nederlandse meisjes met Duitse militairen' / Monika Diederichs (2006).
De voorwaarden voor het aanvragen van het interview staan beschreven in het veld 'Remarks’.

Relations