EASY

DANS - Data Archiving and Networked Services

Search datasets

EASY offers sustainable archiving of research data and access to thousands of datasets.

Close Search help

Erfgoed van de Oorlog, Collectie Diederichs, interview 50 - COLD50

Cite as:

Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis (): Erfgoed van de Oorlog, Collectie Diederichs, interview 50 - COLD50. DANS. https://doi.org/10.17026/dans-zcc-u8ev

1995-10-10 Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis 10.17026/dans-zcc-u8ev

Oral history interview met een vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog een relatie heeft met een Duitse militair. Ze heeft haar vriend op het binnenvaartschip van haar vader leren kennen en hij vaart regelmatig met hen mee. Om te voorkomen dat ze kaal geschoren gaat worden, woont ze vanaf 1943 tot het einde van de oorlog bij haar schoonouders in Duitsland.

Bij haar terugkeer in Nederland wordt ze ondervraagd, maar niet gestraft. COLD50 en haar verloofde hadden afgesproken dat ze elkaar na de oorlog in Polen zouden ontmoeten en trouwen. Ondanks een zoektocht van enkele jaren heeft ze haar verloofde niet meer kunnen vinden. Ze is uiteindelijk met een Nederlandse man getrouwd, die verkering heeft gehad met een Duits meisje. COLD50 is naar haar man en kinderen toe altijd open geweest over haar Duitse verloofde. Ze heeft weinig negatieve reacties gekregen op haar relatie, behalve van haar jongste broer. Die wil haar sinds de oorlog niet meer zien en spreken.

De aanleiding voor dit interview was het samenstellen van het boek 'Wie geschoren wordt moet stil zitten: de omgang van Nederlandse meisjes met Duitse militairen' / Monika Diederichs (2006).
De voorwaarden voor het aanvragen van het interview staan beschreven in het veld 'Remarks’.

Relations