EASY

DANS - Data Archiving and Networked Services

 

Can we ask you a few questions about EASY? More information.

Search datasets

EASY offers sustainable archiving of research data and access to thousands of datasets.

Close Search help

Thematische collectie: Erfgoed van de Oorlog, Getuigen Verhalen, Project 'Negen vrouwen ontsnapt uit dodenmars 1945'

Cite as:

Ange Wieberdink Producties © (): Thematische collectie: Erfgoed van de Oorlog, Getuigen Verhalen, Project 'Negen vrouwen ontsnapt uit dodenmars 1945'. DANS. https://doi.org/10.17026/dans-xh3-89sw

2009 Ange Wieberdink Producties © 10.17026/dans-xh3-89sw

In de nacht van 14 april 1945 werden 5.000 vrouwen uit kamp Buchenwald in colonne de weg op gejaagd. Geëscorteerd door SS’ers moesten de gevangenen grote afstanden afleggen. De ontberingen waren onmenselijk. Het doel van de Duitsers was om zoveel mogelijk vrouwen de ‘dodenmars’ niet te laten overleven.

Negen jonge vrouwen wisten samen te ontsnappen. Wat volgde was een hachelijke zwerftocht door vijandig gebied, op zoek naar het oprukkende Amerikaanse leger. De vrouwen waren afhankelijk van mensen die hen onderweg eten en onderdak geven. Verschillende malen dreigde verraad. Een overnachting in een landhuis waar Nederlandse NSB-kinderen verbleven, loopt bijna fataal af. Op het moment dat de uitputting nabij was en de kogels hen letterlijk om de oren vlogen, hoorde de vrouwen het geluid van een jeep met daarin twee Amerikaanse soldaten. Ze waren gered.

De documentaire ´Ontsnapt´ vertelt het aangrijpende verhaal van de negen vrouwen aan de hand van dagboekfragmenten en het relaas van Madelon Verstijnen en Christine Bénedite. Beide vrouwen zijn inmiddels de 90 gepasseerd, maar de verschrikkelijke voettocht van april 1945 staat in hun geheugen gegrift. De kijker is er ook getuige van hoe Madelon en Christine elkaar voor het eerst sinds de dodenmars, 64 jaar na dato, weer ontmoeten. De film is uitgebracht op dvd met ondertiteling in het Nederlands, Engels, Frans en Duits.

Relations
 
Brug over Mulde bij Lesnig

 Brug over de Mulde bij Leisnig
 

 

 

Interviews met de deelnemers aan het project

Interview 01

Interview 02