EASY

DANS - Data Archiving and Networked Services

 

Can we ask you a few questions about EASY? More information.

Search datasets

EASY offers sustainable archiving of research data and access to thousands of datasets.

Close Search help

Huis Malburg

Cite as:

Oudhof, J.W.M.; Koot, C.W. (projectleider archeologie PAB); Verhoeven, A.A.A.; Dijkstra, J.; Alders, P.G.; (): Huis Malburg. DANS. https://doi.org/10.17026/dans-x47-rch6

2003-07-22 Oudhof, J.W.M.; Koot, C.W. (projectleider archeologie PAB); Verhoeven, A.A.A.; Dijkstra, J.; Alders, P.G.; 10.17026/dans-x47-rch6

Opgraving in het kader van infrastructurele werken van de Betuweroute.

Twee erven die tussen circa 1050 en 1225 intensief werden bewoond.


tracekaart

Huis Malburg van spoor tot spoor

Een middeleeuwse nederzetting in Kerk-Avezaath

foto

Rond het jaar 1000 besloot de bisschop van Utrecht de parochiekerk van Kerk-Avezaath aan de abdij van Thorn te schenken. Het ging daarbij niet zozeer om het kerkgebouw zelf, als wel om de inkomsten uit de bijbehorende grond en de arbeid van de daar woonachtige horigen. Mede dankzij deze schenking (via de aartsbisschop van Luik) waren de Limburgse benedictinessen in staat hun leven geheel aan God te wijden.

Bij de aanleg van de Betuweroute, de goederenspoorlijn van Rotterdam naar Zevenaar, stuitte men op een terrein dat waarschijnlijk deel was van de Avezaathse bezittingen van Thorn.

De opgraving bracht twee erven aan het licht, die tussen ca. 1050 en 1225 intensief werden bewoond. De mensen hier hielden zich in leven met gemengde agrarische activiteiten en verrichtten eenvoudige ambachtelijke werkzaamheden. Huisraad en architectuur van ‘Huis Malburg’ laten zien dat de bewoners overwegend lokaal waren georiënteerd. Hun wereld was niet alleen wezenlijk anders dan die van hun feodale heren op afstand, maar ook dan die van de handelaren uit het nabijgelegen Tiel.

logo