EASY

DANS - Data Archiving and Networked Services

 

Can we ask you a few questions about EASY? More information.

 "DEPOSIT YOUR DATA" doesn't currently work with Internet Explorer. Please use another browser instead. We're working to resolve this issue as soon as possible. Apologies for the inconvenience.

Search datasets

EASY offers sustainable archiving of research data and access to thousands of datasets.

Close Search help

Istori Manokwari: Interview IM23

Cite as:

Markus, E. (): Istori Manokwari: Interview IM23. DANS. https://doi.org/10.17026/dans-x2f-thfr

2003-10-18 Markus, E. 10.17026/dans-x2f-thfr

Project ISTORIMANOKWARI / Interviewtype IMO (onderwerpgerichte getuigenissen); interviewer: EM*2003.
Duur interview totaal (uren/min): 2 uur, 11 min.
Dit interview bevat een levensbeschrijving van geïnterviewde.

Geïnterviewde groeide op het eiland Ambon op in het Indisch gezin van een landbouwer. Hij koos na de MULO niet voor een veilig ambtenarenbestaan, maar wist daarentegen als piepjonge bestuurs-ambtenaar in de uitgestrekte Vogelkop van Nieuw Guinea door doortastend en humaan optreden gezag te verwerven onder de Papoeastammen. Dit leverde hem het vertrouwen op dat van onschat-bare waarde bleek tijdens de oerwoudguerrillastrijd tegen de Japanse bezetter. Na twee jaar extreme ontberingen bleken slechts 13 van de 65 milities in 1944 nog in leven. Dan volgt de bevrijding van het Prafi-Jappenkamp en de Amerikaanse verovering van de noordkust van de Vogelkop. In 1945 wordt hij, door het bestuur gedecoreerd, aangesteld als onderofficier in het eerste Papuabataljon.

Bijzonderheden: Lid van de verzetsgroep van Geeroms en Kokkelink. Auteur van twee boeken over zijn leven en werken in de Vogekop van Nieuw Guinea.

Relations